A bontás mindig könnyebb, mint az építés!
Építs kreatívan, és küldd el nekünk!
menu

» Játszani belülről kell, nem pedig a külsőre koncentrálva «

Rabszolgák verejtéke

Nézd meg a feldolgozott ételek csomagolását, hátha olyasmit is fogyasztasz, amire nem is gondolnál! A legtöbb ember 20-40 féle növényt fogyaszt, és 20-nál is kevesebb azok száma, amelyek az emberiség zömének alapellátását biztosítja.

Rabszolgák verejtéke

Cukornád és gyapot

Ez a két növény rendszertanilag, földrajzi eredetüket és felhasználásukat tekintve is messze esik egymástól, viszont összeköti őket az újkori rabszolgaság.

Eleinte kizárólag cukornádból állították elő a cukrot, amely nélkülözhetetlen volt a kávé és a tea fogyasztásához, meg persze az édességekhez. Őshazája az Indiai-óceán szigetvilága, a középkori Európában a velencei kereskedők uralták a piacát. Az Újvilágba a spanyol hódítók vitték be, és a Karib-szigeteken termesztették nagy mennyiségben. Manapság a cukornád mellett cukorrépából is előállítanak cukrot, amelyet a 19. század elején nemesítettek ki a marharépából. A cukorrépa fontos szerepet játszott az amerikai polgárháború után Európa cukorellátásában. A cukor mértékkel fogyasztva beilleszthető az egészséges étrendbe, túlzott fogyasztásának azonban komoly következményei lehetnek. Ugyanúgy függőséget okoz, mint akármelyik drog, mozgásszegény életmóddal párosítva megnövekszik az elhízás, a cukorbetegség, a keringési problémák, a rák és más betegségek veszélye.

A gyapotból előállított ruhaanyag, a pamut a 18. századig luxuscikk volt. Aztán a gyapottermelés központja átkerült Indiából a rabszolgatartó amerikai ültetvényekre, és a pamut ára hirtelen leesett. Amikor a földek kimerültek az intenzív művelés miatt, az ültetvényesek keletre terjeszkedtek, kiűzve otthonukból az indiánokat. A gyapotot Angliában dolgozták fel, ahol a feltalálók az 1700-as évek második felében folyamatosan dolgoztak új, nagyobb teljesítményre képes fonógépek tökéletesítésén. A textiliparral kezdődött az ipari forradalom, a gőzgép csak valamivel később lett az iparosodás motorja. A rabszolgatartás megszűnésével a gyapottermesztés áthelyeződött Kínába és Nyugat-Afrikába.

Angliának, majd hamarosan egész Nyugat-Európánk mindkét árucikkre szüksége volt. A hajók a brit ipar termékeit, szövetet, fegyvereket és más árucikkeket vittek Afrikába. Itt az áruk helyét rabszolgák foglalták el, akiket nyomorúságos körülmények között szállítottak Amerikába. Végül a rabszolgák által embertelen körülmények között termelt árukat, a cukrot, a dohányt és a gyapotot eladták Angliában. Ez a kereskedelmi útvonal volt az úgynevezett Trafalgar-háromszög.

A rabszolgaság két és fél évszázados virágzásának az amerikai polgárháború vetett véget. A háború kiváltó oka nem maga a rabszolgaság volt, hanem a déli rabszolgatartó nagybirtokosok és az északi kisbirtokos farmerek közötti gazdasági ellentét. Az 1861-1865 között vívott háború során több amerikai vesztette életét, mint bármely más háborúban. A háború után eltörölték ugyan a rabszolgaságot, de a rabszolgák és utódaik mély nyomot hagytak a történelemben. Egyenjogúságukért az 1970-es évekig küzdöttek.

A kultúrában is nyomot hagytak. A jazz és a blues elődeit még az ültetvényeken dolgozó rabszolgák énekelték, a rap és a break tánc pedig az 1970-es évek nagyvárosaiból ered. A témával számtalan emlékezetes film is foglalkozott, amelyek a mai napig népszerűek az emberek körében.


Címkék: HírekA kocka el van vetve!Film Dátum: 2019-08-02