A bontás mindig könnyebb, mint az építés!
Építs kreatívan, és küldd el nekünk!
menu

» Játszani belülről kell, nem pedig a külsőre koncentrálva «

Mit jelent a PEGI besorolás a számítógépes játékokon?

Ha valaki már letöltött vagy vásárolt számítógépes játékot, nézett videókat velük kapcsolatban, vagy böngészte a gamer magazinokat, minden bizonnyal találkozott már a PEGI jelöléssel. Ez az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer (Pan European Game Information) rövidítése, amely az elektronikus játékokhoz használt korhatárjelölési rendszer. 2003-ban jött létre, jelenleg 35 országban használják.

Mit jelent a PEGI besorolás a számítógépes játékokon?

A legtöbb országban, így Magyaroroszágon is csak tájékoztató jellegű a PEGI címke, tehát bárki nyugodtan megvásárolhatja bármely játékot. Vannak azonban olyan országok, ahol törvényi erőre emelték, például Hollandiában, Izraelben, az Egyesült Királyságban és Máltán. 2017 végéig közel 30 ezer játék kapott valamilyen besorolást.

Mi alapján osztályozzák a játékokat?

Az egyes számítógépes játékok ötféle kategóriába eshetnek, ezeknek az alsó korhatára 3, 7, 12, 16 és 18 év. Hét szempont alapján sorolják be őket, ezek a következők:

  • Erőszak: 7-es vagy afeletti besorolást kaphat az olyan játék, amelyben az erőszak valamilyen formája megjelenik. A 7-es besorolású játékokban csak stilizált módon jelenhet meg (pl. Mario-szerű játékok), míg a realisztikus módon ábrázolt, vagy ártatlanok ellen elkövetett értelmetlen erőszakot bemutató tartalom értelemszerűen csak 18-as jelzést kaphat.
  • Káromkodás: nyelvezettől függően 12-es vagy afeletti besorolást kaphat a játék.
  • Félelem: a 7-es és 12-es címkével ellátott játékokban olyan képi vagy hangelemek jelenhetnek meg, amely a fiatalabb korosztály számára ijesztő lehet (pl. Minecraft).
  • Szerencsejáték: 12-es vagy afeletti besorolást kaphat a játék (pl. GTA San Andreas).
  • Szex: 12-es korhatárt kaphat az a tartalom, amelyben utalás van a szexre (pl. Sims széria). 16-os korhatár esetén a meztelenség vagy a szexuális érintkezés bemutatása csak a nemi szervek mutatása nélkül lehetséges. A szexualitás nyílt bemutatása csak 18-as korhatárt kaphat.
  • Illegális drogok, alkohol, dohánytermékek: csak 16-os vagy 18-as besorolást kaphatnak (pl. GTA sorozat).
  • Diszkrimináció: 18-as karikát kaphat az a játék, amelyben faji, vallási, nemi, vagy bármely egyéb diszkrimináció megjelenik, különösen, ha gyűlöletre buzdít (pl. Postal 2).

Címkék: HírekExkluzívSzámítógépes játékok Dátum: 2019-10-09