A bontás mindig könnyebb, mint az építés!
Építs kreatívan, és küldd el nekünk!
menu

» Játszani belülről kell, nem pedig a külsőre koncentrálva «

Hölgyek szolgálatában

Tudod milyen növényekből készült használati tárgyaid vannak otthon a háztartásban? Ha nem ismered egy anyag eredetét, nézz utána! Biztos, hogy némelyiken meg fogsz lepődni. És abba már belegondoltál-e valaha, hogy vannak olyan növények, amelyek az egész emberiség történelmét megváltoztatták? A teljesség igénye nélkül itt van egy példa, amely alapján biztos neked is beugrik még egy-kettő .

Hölgyek szolgálatában

Jamszgyökér

A jamszgyökér a világ nedves trópusi területein mindenütt nő. Bizonyos fajai mérgezőek, míg másokat élelmiszernövényként termesztenek. Afrikában több millió ember mindössze két tápláléknövényhez jut hozzá: egy gabonaféléhez, legtöbbször köleshez, és a jamszgyökérhez. Egyes fajait a népi gyógyászatban használják, mint menstruációs fájdalmakat enyhítő és ciklusszabályozó gyógynövényt.

Ezek a fajok a dioszgenon nevű hormonszerű anyagot tartalmazzák, amelyből a fogamzásgátlók hatóanyagát állítják elő laboratóriumban. A dioszgenon progeszteronná (sárgatesthormonná) alakítását először Russel Earl Marker végezte az 1940-es években Mexikóban. Azóta a fogamzásgátló tabletták célcsoportjuk miatt a gyógyszerek legintenzívebben kutatott csoportja. Szinte alig akad nő, aki ne szedné élete során valamikor – egészséges, termékeny korú nők, akik a későbbiekben még szeretnének gyermeket vállalni.

A 20. század második felétől a tervezhető gyermekvállalás különösen fontossá vált, hiszen egyre több nő szerez magas iskolai végzettséget és vállal munkát, ezzel lehetőséget adva magának a sikeres karrier eléréséhez. A nők munkájára a családnak sokszor anyagi szempontból is szüksége van. Ezzel párhuzamosan az egy családban született gyermekek száma is lecsökkent. A század elején nem volt ritka az 5-8 gyermek, manapság 1-3 az elfogadott. Ez ugyan sok társadalmi problémát vet fel, például az öregedő lakosság miatt a nyugdíjrendszert sok helyütt összeomlás fenyegeti. Földünk népessége ennek ellenére is növekszik, eltartó képessége azonban véges, ezért mégiscsak szükséges a fogamzásgátlás ezen formája.


Címkék: HírekA kocka el van vetve!Sikeres karrier Dátum: 2019-10-17