A bontás mindig könnyebb, mint az építés!
Építs kreatívan, és küldd el nekünk!
menu

» Játszani belülről kell, nem pedig a külsőre koncentrálva «

A kincs, ami értékesebb az indiánok aranyánál

Elgondolkoztál már azon, hogy mekkora szerepet játszanak életünkben a növények? Milyen növényeket eszel? Melyek azok, amelyeket (majdnem) minden nap fogyasztasz, és melyek azok, amelyek alkalmanként vagy szezonálisan kerülnek a tányérodra?

A kincs, ami értékesebb az indiánok aranyánál

Kukorica és burgonya

Mindkét növény hasonló szerepet töltött be az emberiség történelmében, mind a ketten kétszer is fordítottak a történelem kerekén. Nagyjából ötezer éve termesztik őket Amerikában, a burgonya az Andok vidékéről származik, míg a kukorica a mai Mexikó területéről. Az indiánok számára nagyjából ugyanazt a szerepet töltötték be régen és ma is, mint nálunk a búza: alapvető táplálékok voltak, valamint a kultúra és a vallás szerves részei. Terményük könnyen tárolható, változatos, ízletes és laktató fogások készíthetők belőlük. Civilizációk sorsa állt és bukott a kukoricán és a krumplin.

Aztán Kolumbusz 1492-ben eljutott az Újvilágba. Őt a 16. század folyamán konkvisztádorok követték, és arany után kutatva sorra igázták le az indián népeket. A kincseknél azonban idővel sokkal értékesebbnek bizonyult ez a két növény, amely nagy változást hozott Európa gazdaságába. Mivel már nem egy, hanem két-háromféle növény adta a „mindennapi kenyeret”, az éhínségek a mainál hidegebb klíma ellenére sokkal ritkábbak lettek.

Természetesen az egyes országokba más-más időpontban érkeztek meg ezek a növények, és nem is mindenütt fogadták őket egyforma lelkesedéssel. Az íreknek a burgonya például a kezdetektől fogva nemzeti eledelévé vált, és a népesség gyorsan növekedésnek indult. 1845 és 1847 között azonban a krumplit megtámadó betegségek miatt a termés visszaesett, a nép éhezett, amelynek következtében 1 millió ember vesztette életét. Ez egy drámai kivándorlási hullámot indított meg Amerika irányába. A franciák ugyanakkor nem voltak nyitottak az új haszonnövényekre, amely minden bizonnyal jelentősen hozzájárult a francia forradalmat megelőző éhínséghez.

A kukoricát leginkább haszonállataink, például a sertések számára termesztjük, de nagy szerep jut neki az emberek élelmezésében is. Az újkori Amerika népességnövekedéséhez jelentősen hozzájárult, itt ma is egyszerűen corn-nak, vagyis gabonának hívják a kukoricát.


Címkék: HírekA kocka el van vetve!Laktató fogások Dátum: 2019-11-01